Over de Drempel

Vrijwilligers ondersteunen vereenzaamde mensen in vervuilde woningen
 

"Mensen versterken – dat doen we in dit project. Maar dat doen wij niet, het is geen eenrichtingsverkeer. We brengen bij deze mensen in herinnering wat ze kunnen, welke talenten en kracht ze hebben. Je wilt hun hun gevoel van eigenwaarde teruggeven. Bijvoorbeeld door samen terug te kijken: kijk, er is toch iets gebeurd de afgelopen tijd.

Ergens moet je met hen een bodem raken, ze moeten vaste grond onder hun voeten vinden zodat ze kunnen staan. Ik onderzoek of ze dromen of wensen hebben waarbij je zou kunnen aansluiten. Jij bent vaak het enige contact dat ze hebben, familieleden laten zich meestal niet meer zien. Het zijn mensen met een stoornis, ze hebben ruzie met hun buren. Ze 'moeten' van alles van hulpverleners. Maar dit project gaat over het uithouden met elkaar, geduld hebben. En dan kun je een eind komen."

Dat zegt een vrijwilliger van Over de Drempel over de motivatie waarmee het vrijwilligers van 'Over de Drempel' lukt om bij vereenzaamde mensen in ernstig vervuilde woningen toch weer verbeteringen in hun leefsituatie te krijgen.

Vertrouwen win je door iemand in zijn of haar waarde te laten. Een van onze vrijwilligers verwoordt het zo: 'De mensen die wij bezoeken zijn aparte, unieke mensen die in geen enkel hokje passen. Je moet niks gek vinden. De kern is dat je hem of haar in zijn waarde laat, terwijl je niet begrijpt dat iemand zo kan leven en eten.' 

Het project 'Over de Drempel' ondersteunt door inzet van vrijwilligers vereenzaamde mensen in ernstig vervuilde woningen om hun leefsituatie te verbeteren.


Vrijwilligers

 • Onze vrijwilligers bezoeken wekelijks mensen uit onze doelgroep, met wie zij een vertrouwensrelatie opbouwen. Daardoor lukt het vrijwilligers vaak om met hen bijzondere resultaten te boeken zoals herstel van contact met de familie of buren, zelf de vuilnis weer opruimen en buiten zetten, de kamers leeggeruimd krijgen, de keuken schoongemaakt, actiever worden en weer gezonder eten.
   
 • Het werk is interessant, zinvol en uitdagend, vrijwilligers kunnen er hun creativiteit in kwijt.
   
 • Vrijwilligers krijgen een introductiebijeenkomst over vervuiling, psychische aandoeningen en alchoholverslaving.
   
 • Jaarlijks is er een trainingsdag, bv. over coachingsvaardigheden, grenzen aangeven, hoe motiveer je cliënten.
   
 • Cliëntmanagers van de GGD geven professionele begeleiding in het cliëntcontact.
   
 • Vrijwilligers ontvangen een onkostenvergoeding.
   
 • Jaarlijks hebben we samen een uitje en een etentje.
   

 

Contact

Bent u als vrijwilliger geïnteresseerd in ons project? Dan sturen wij u graag onze informatieve krant toe met verhalen van vrijwilligers en achtergrondinformatie over sociaal isolement en vervuilingssituaties.

Contactpersoon: Jan Grotendorst, T 070 318 16 16, E jgrotendorst@stekdenhaag.nl

 

'Over de Drempel maakt deel uit van het Platform Zorgvrijwilligers Den Haag'  - www.platformzorgvrijwilligers.nl