Dagbesteding Plus: Ouder worden op niveau met jonge ouders met kinderen
 

"Hallo Marianne. Wat waren dat twee geweldige weken met vakantieactiviteiten! Ik heb er enorm van genoten. Ook de maaltijd in de Duinzichtkerk was geweldig en de ontvangst was allervriendelijkst. Leuk dat de kinderen daar voldoende ruimte hadden om te spelen. Ja, met zo' n ontmoeting in de vakantie doe je toch weer andere contacten op, al zijn ze soms maar van tijdelijke aard. Ook de bezorgdheid voor mij van de jongeren vond ik indrukwekkend en fijn om te ondervinden. Daar neem ik mijn petje voor af. Ik heb veel respect voor je werk met medewerking van andere vrijwilligers en collega's." Uit een mailbericht van een 89-jarige man uit een verzorgingshuis.

Voor zelfstandig wonende ouderen bestaan verschillende vormen van dagbesteding. Dagbesteding Plus is de jongste variant, speciaal bedoeld voor beter opgeleide mensen die vergeetachtig worden, of die met andere aandoeningen te maken hebben. Het gaat om mensen die niet zitten te wachten op een spelletje Bingo, een ochtendje meezingen met Frans Bauer of een uurtje kijken naar een video van Goede Tijden Slechte Tijden. Dagbesteding Plus biedt een aangepast programma, dat tegemoet komt aan de interesses die er al waren voordat de ouderdomskwaal zich manifesteerde.

Jonge moeders met kinderen, die van een kleine beurs moeten leven, lopen deels tegen dezelfde problemen aan als de ouderen. Door hun armoede wordt hun wereld vaak in rap tempo kleiner. Overleven en zorgen voor hun kinderen hebben de hoogste prioriteit. Schaamte, machteloosheid en zorgen om de toekomst veroorzaken stress. En met een klein budget zitten leuke uitstapjes, hippe kleren en mooie verjaardagscadeautjes er ook niet in. Gebrek aan zelfvertrouwen en problemen met de opvoeding van de kinderen zijn vaak het gevolg.

Het project Dagbesteding Plus brengt beide doelgroepen bij elkaar en richt zich op inwoners van Den Haag. Aan de activiteiten doen ook cliënten met een verstandelijke handicap van Middin mee. Zo proberen wij in dit project om verschillende groepen van de samenleving met elkaar te verbinden die geen vooroordelen naar elkaar te hebben.

In Loosduinen is het project al van start gegaan, in september start het project in Moerwijk en Laakkwartier. De bijeenkomsten in Loosduinen vinden plaats in AC Waldeck aan de Billie Holidaylaan. Klik hier voor de flyer.

Informatie bij Marianne van Schravendijk, T 070 318 16 16 of mvanschravendijk@stekdenhaag.nl.